Show-Off-Icon

Flamea Logo

1. STARR
2. Het Concept
3. Voortgang Flamea
4. Prototype 1
5. Prototype 2
6. Resultaat & Conclusie

1. STARR

Situatie:
Flamea is een groep studenten die de opleiding Small Business & Retail Management volgen op de Hogeschool Utrecht in Amersfoort. Zij zullen in teamverband samen moeten werken om binnen het schooljaar een winstgevend product op de Nederlandse markt te brengen namelijk de Shoegarage. Dit is momenteel een concept product die nog uitgewerkt en gemaakt moet worden.

Taak:
Mijn taak is om ervoor te zorgen dat het concept idee de Shoegarage uitgewerkt word tot een product die Flamea kan gaan produceren om te verkopen op de Nederlandse markt.

Actie:
Eerst ga ik er voor zorgen dat de kast zoals die nu is geproduceerd proberen te maken op een veel goedkopere manier. Vanaf dat punt gaan we kijken of dit de kast is die Flamea wil produceren of dat er toch aanpassingen gemaakt moeten worden aan de kast. Ik zal ook Literatuur & Websites bestuderen over concept realisatie. Vervolgens zal ik de meest bruikbare informatie verzamelen en uitwerken in een document. Met verkregen informatie zal ik hetgeen uitproberen in de praktijk. Hiervan zal ik de resultaten gaan bestuderen om uiteindelijk met een reflectie te komen.

Opsomming:

  • Literatuur & Websites Bestuderen
  • Selecteren, Ordenen en Vastleggen
  • Uitvoeren in de Praktijk.
  • Verslag Maken

Resultaat:
Een volledig gedocumenteerd verslag met hierin het verslag van de ontwikkeling van het concept idee naar een product. Daarnaast ook een schoenenkast die Flamea kan gaan produceren en verkopen op de Nederlandse markt.

Reflectie:
Ik vond het een erg leuke ervaring om zelf een schoenenkast te ontwerpen. Vooral om erachter te komen of de technische tekening van de schoenenkast zoals ik hem van te voren gemaakt had ook echt te maken viel. Dit is uiteindelijk gelukt en ik ben erg blij met het eindresultaat. Hierdoor weet ik dat ik in het vervolg ook dit soort projecten kan realiseren.

2. Het Concept

Concept:
Flamea’s concept idee is om een schoenenkast te ontwikkelen met een mooi design die eventueel uitgebreid kan worden (in een standaard kast passen 5 paar schoenen). Schoenen zijn zichtbaar vanaf de zijkant wat een meerwaarde biedt aan de schoenenkast. De doelgroep waar Flamea zich op richt zijn vooral mensen die waarde hechten aan hun schoenen. Zie hieronder hun concept afbeeldingen.

Kenmerken:

  • Schoenen op de onderste en bovenste na staan scheef.
  • Schoenen zijn duidelijk zichtbaar.
  • Kast is uitbreid baar.
  • Kast past qua looks in veel verschillende omgevingen.
3. Voortgang Flamea

Sami & Andries (medewerkers Flamea) hadden zelf al afmetingen gemaakt hoe de schoenen kast eruit zou moeten komen te zien. Zie de afbeelding hieronder.

Deze hebben ze proberen te maken. Op de afbeelding hieronder kun je het resultaat zien. De afmetingen klopte niet en de kast bleek te duur te zijn om te verkopen. Hij moest nu namelijk verkocht worden voor 44.95 euro. Op de marktdag kwam Flamea erachter dat mensen deze prijs veelste hoog vonden. Daar in tegen vonden ze het product wel heel leuk.

Er moest daarom een goedkopere manier gevonden worden om deze kasten te maken.

4. Prototype 1

Ik ben aan de slag gegaan met de afmetingen die gemaakt waren door Sami & Andries. En ik kwam erachter dat er een aantal getallen niet klopte en heb deze verbeterd. Deze heb ik verwerkt in een technische tekening. Dees (Flamea medewerkster) gaf aan dat dit veel goedkoper kon wanneer we het zouden maken van MDF. Ik ben vervolgens samen met haar aan de slag gegaan om dezelfde kast goedkoper te kunnen maken. De materialen voor deze kast hebben we gehaald bij een bouwmarkt en we hebben deze kast zelf in elkaar gezet. MDF bleek inderdaad veel goedkoper te zijn en we zouden hierdoor de kast voor veel minder geld kunnen aanbieden/verkopen.

Ik vond het resultaat niet echt mooi. De afmetingen waren gewoon niet goed. Ook al hadden we de goede aangehouden. Daarnaast miste de kast gaten aan de zijkanten wat bij de dure kast zorgde voor een unieke licht inval. Toch was de prijs van de kast wel in orde.

5. Prototype 2

Omdat Flamea nu nog steeds niet een geschikt product had om te verkopen. Moesten de pluspunten van beide kasten samengevoegd worden. De een was te duur en het design was goed. Bij de tweede kast was de prijs goed maar het design niet mooi. Daarom ben ik begonnen met het maken van een nieuwe technische tekening (de tekening hieronder is op schaal gemaakt).

Ik heb het aantal schoenen uitgebreid naar 5 paar. Dit omdat dit een mooier getal is als je kijkt naar het uiterlijk van de kast. Ook omdat dit in het begin bij het concept werd aangegeven dat er in de standaard kast 5 paar schoenen moesten passen. Daarnaast heb ik gekozen voor een enkele streep waar het licht door kan in tegenstelling tot twee zoals de dure kast had. Dit om het goedkope idee van een fruitkist tegen te gaan. Daarnaast is de kast hoger geworden en minder breed. Ook zijn de schuinen planken opnieuw berekend qua graden. Voor een betere verhoudingen qua afstand tussen de verschillende planken.

Nadat ik de technische tekening af had gemaakt heb ik de ontworpen schoenenkast in 3D laten maken door Tim van Stralen om inzicht te krijgen in hoe de schoenenkast eruit zou komen te zien.

Ik vond het qua design er goed uitzien en ben gelijk met de afbeeldingen/afmetingen naar een bouwmarkt gegaan. Deze hebben voor mij de meeste planken op maat gezaagd. En enkele tips gegeven over het schroeven, verf en andere zaken met betrekking tot het maken van de kast.

6. Resultaat & Conclusie

Het is een mooie stevige schoenkast geworden met een uniek design. De planken staan scheef wat een mooi effect geeft aan de schoenen die daar in staan. Daarnaast kant het licht invallen aan de zijkanten en bovenkant. Dit zorgt voor een mooi licht effect. De schoenenkast kan nu aangeboden en verkocht worden voor 24.95 euro. Deze lage prijs is te danken aan het goedkope MDF waar de kast van gemaakt is.

Leave a Reply